De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95! | Bestel nu ook een muurhouder bij je thuislader!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95! | Bestel nu ook een muurhouder bij je thuislader!

Door Accu-Machine.nl

De afschrijvingsveranderingen van elektrische auto's: waarom nu kopen of verkopen?

De afschrijvingsveranderingen van elektrische auto's: waarom nu kopen of verkopen?

Elektrische auto's zijn de laatste jaren een vast onderdeel geworden van het straatbeeld. Met de groei van de EV-markt zijn ook de afschrijvingspatronen van deze auto's een belangrijk onderwerp geworden voor zowel kopers als verkopers. In dit artikel duiken we dieper in de huidige afschrijvingsveranderingen voor elektrische auto's, met een speciale focus op het luxesegment en de aankomende veranderingen in de markt.

Waarom elektrische auto's sneller afschrijven dan verwacht

De afschrijving van elektrische voertuigen (EV's) verloopt momenteel sneller dan velen hadden verwacht. Een belangrijke factor hiervoor is de mismatch tussen de leasemarkt en de particuliere markt. Terwijl veel bedrijven elektrische auto's leasen vanwege fiscale voordelen, aarzelen particuliere kopers vaak om grote bedragen uit te geven aan een tweedehands EV. Dit creëert een overaanbod van ex-leaseauto’s in de tweedehandsmarkt, wat zorgt voor een snelle waardedaling.

De afschrijving van luxe EV's: een verrassende trend

Een interessante trend in de EV-markt is dat luxe elektrische voertuigen, zoals de Porsche Taycan, sneller in waarde dalen dan verwacht. Uit onderzoek blijkt dat tweedehands Taycans aanzienlijk goedkoper zijn dan vergelijkbare modellen, zoals de Audi e-tron GT. Ondanks de reputatie van Porsche, lijkt de e-tron GT beter zijn waarde te behouden. Dit komt deels door de zeldzaamheid van de Audi, die minder vaak tweedehands te koop wordt aangeboden.

De impact van leasen op de waarde van elektrische auto's

Een groot deel van de huidige tweedehands elektrische auto's komt uit leasecontracten. Wanneer deze auto's aan het einde van hun leaseperiode terugkeren naar de markt, worden ze vaak in grote aantallen aangeboden. Dit leidt tot een overschot aan tweedehands EV’s, wat de prijzen drukt. Vooral duurdere modellen, zoals de Tesla Model S en de Jaguar I-Pace, verliezen hierdoor snel waarde.

Subsidieprogramma’s en hun invloed op EV-prijzen

In Nederland hebben subsidies, zoals de SEPP-regeling, lange tijd gezorgd voor een groeiende interesse in elektrische voertuigen. Echter, deze subsidies lopen in 2025 af, wat de prijzen van zowel nieuwe als tweedehands elektrische auto's beïnvloedt. Daarnaast zal de invoering van bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) op elektrische auto’s de nieuwprijzen in de komende jaren verder verhogen.

Afschrijving per merk: wie verliest het meest?

Niet alle merken worden even hard getroffen door afschrijving. Uit recente gegevens blijkt dat dure modellen van Tesla, BMW, Mercedes en Porsche veel sneller in waarde dalen dan verwacht. Zo verloor een BMW i7 al meer dan 50.000 euro aan waarde in slechts één jaar tijd. Bij de Porsche Taycan kan dit verlies zelfs oplopen tot 72.000 euro, afhankelijk van de uitvoering en kilometerstand.

Waarom luxe EV's moeite hebben hun waarde te behouden

Een belangrijke reden voor de snelle waardevermindering van luxe elektrische voertuigen is het gebrek aan vraag in het tweedehandssegment. Hoewel deze auto's technisch geavanceerd zijn, schrikt de hoge aanschafprijs veel particuliere kopers af. Bovendien kiezen veel consumenten liever voor goedkopere, massamarkt EV's, zoals de Kia e-Niro of de Hyundai Kona Electric, die een betere prijs-kwaliteitverhouding bieden.

Porsche Taycan: verrassend betaalbaar op de tweedehandsmarkt

Ondanks zijn premium imago en krachtige prestaties, blijkt de Porsche Taycan verrassend betaalbaar op de tweedehandsmarkt. Een goed onderhouden Taycan kan voor minder dan 65.000 euro worden gekocht, wat aanzienlijk lager is dan de nieuwprijs van 169.000 euro. Dit biedt kopers een interessante kans om een luxe EV te bezitten voor een fractie van de oorspronkelijke prijs.

Tesla's prijsverlagingen en hun impact op de markt

Tesla heeft de afgelopen jaren zijn prijzen agressief verlaagd om de verkoopcijfers hoog te houden. Dit heeft een grote impact gehad op de tweedehandsmarkt, waar veel oudere Tesla-modellen snel in waarde zijn gedaald. Deze strategie heeft concurrenten zoals BMW en Mercedes gedwongen om hun prijzen te verlagen om competitief te blijven, wat de afschrijvingsdruk op hun voertuigen vergroot.

Is dit het juiste moment om een tweedehands EV te kopen?

Met de huidige marktomstandigheden en de scherpe daling van de tweedehandsprijzen is het een gunstige tijd om een luxe tweedehands EV aan te schaffen. Vooral modellen zoals de Mercedes EQS en BMW i7 zijn nu voor minder dan de helft van hun oorspronkelijke waarde beschikbaar. Echter, kopers moeten rekening houden met verdere prijsdalingen in de nabije toekomst, vooral met de komst van bpm en het einde van subsidies.

Wat te verwachten van de veranderingen in 2025: BPM en SEPP subsidies

In 2025 zullen er aanzienlijke veranderingen plaatsvinden in de belastingwetgeving voor elektrische auto's in Nederland. De invoering van BPM en het verdwijnen van de SEPP-subsidie zullen de prijzen van nieuwe EV’s met minstens 3.600 euro doen stijgen. Dit maakt het voor consumenten aantrekkelijk om nog vóór deze veranderingen een nieuwe elektrische auto aan te schaffen.

Hoe maximaliseer je de waarde van je elektrische auto?

Voor wie momenteel een elektrische auto bezit, is het belangrijk om strategisch na te denken over de verkoop. Aangezien de afschrijving van luxe modellen hoog blijft, kan het verstandig zijn om nu te verkopen, voordat de markt verder verzadigd raakt. Voor kopers biedt dit echter een kans om tegen aantrekkelijke prijzen een luxe EV te kopen die enkele jaren geleden onbereikbaar leek.

Vooruitzicht: zullen de afschrijvingspercentages normaliseren?

De vraag of de afschrijvingspercentages van elektrische auto's zullen stabiliseren, blijft onduidelijk. Naarmate de technologie verbetert en de vraag naar EV's blijft stijgen, is het mogelijk dat de afschrijving afneemt. Echter, voor nu lijkt de markt verzadigd, vooral in het premiumsegment, wat betekent dat de prijzen waarschijnlijk nog een tijdje onder druk zullen blijven staan.

Nu kopen of wachten op de 2025 belastingswijzigingen?

Voor potentiële kopers is de vraag of ze nu moeten toeslaan of wachten tot 2025. Hoewel de prijzen van nieuwe EV's waarschijnlijk zullen stijgen door de invoering van bpm, kan het zijn dat tweedehands modellen in prijs blijven dalen. Voor wie op zoek is naar een luxe model tegen een scherpe prijs, is nu misschien het beste moment om een tweedehands EV te kopen.

Conclusie

De elektrische automarkt is momenteel in beweging, met aanzienlijke afschrijvingen op luxe modellen zoals de Porsche Taycan, BMW i7 en Mercedes EQS. Voor kopers is dit een ideale kans om een luxe EV tegen een betaalbare prijs aan te schaffen. Echter, met de aanstaande veranderingen in de Nederlandse belastingwetgeving in 2025, kan het ook verstandig zijn om nog snel een nieuwe elektrische auto aan te schaffen voordat de prijzen stijgen. Of je nu kiest voor nieuw of tweedehands, de elektrische auto biedt een kansrijk moment in de huidige markt.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »