De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95! | Bestel nu ook een muurhouder bij je thuislader!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95! | Bestel nu ook een muurhouder bij je thuislader!

Door Maria

Dit is de meest verkochte elektrische auto in Europa

Tegenwoordig zijn er flink wat verschillende elektrische auto’s, maar de lijst met de populairste modellen blijft redelijk onveranderd. Tot 2024, want in dat jaar verloor Tesla de mijlenverre voorsprong ten opzichte van de concurrentie. Daarmee is het interessant om eens te kijken naar de meest verkochte elektrische auto’s in Europa en hoe de toplijst veranderd is, én uiteraard waar dit door komt.

Deze elektrische auto is het vaakst verkocht in Europa

In 2023 was er maar één echte koploper wanneer het gaat om de populairste elektrische auto’s in Europa, want zowel de eerste als tweede positie werd ingenomen door Tesla. De Tesla Model Y werd meer dan een kwart miljoen keer verkocht in Europa, de Model 3 volgde met zo’n 100.000 exemplaren. De Tesla-modellen werden gevolgd door de Volkswagen ID.4 (83.000), Skoda Enyaq (79.000) en de MG4 (72.000). Modellen als de Q4 e-tron van Audi, de Fiat 500e en de Volkswagen ID.3 haalden de top 5 niet eens. Ook de Dacia Spring, de goedkoopste auto in de hele toplijst, haalde slechts nipt de top 10.

De top 5 populairste elektrische auto’s in Europa in 2024

2024 bracht een klap voor Tesla. De koppositie werd ingenomen door de Renault Zoe die ineens door wist te klimmen naar een marktaandeel van meer dan 15%. De Model 3 van Tesla staat nog wel op de tweede plek, maar het marktaandeel zakte naar slechts 12%. Op de derde plek staat de e-Golf van Volkswagen, mede omdat de ID.3 niet doorgedrukt kon worden en de e-Golf daarom langer in productie gebleven is dan eigenlijk de bedoeling was. De top 5 wordt afgesloten door de Audi e-tron en de Peugeut e-208. De Tesla Model Y staat uiteraard helemaal niet meer in de lijst met de populairste elektrische auto’s in Europa voor 2024.

Verwachtingen voor de toekomst: een domper voor Tesla?

Tesla is lange tijd koploper geweest en heeft tal van verkooprecords gebroken met de modellen die wereldwijd de verkooplijsten aanvoerden. De laatste maanden is die enorme voorsprong flink geremd, waar een aantal verschillende redenen voor zijn. Een van de voornaamste redenen is het openen van de Tesla Superchargers voor andere modellen dan Tesla. Voorheen konden alleen Tesla-rijders laden bij de Superchargers, die de beste dekking boden op het gebied van snelladers. Nu dit netwerk ook te gebruiken is door mensen die een elektrische auto van een ander merk rijden én andere aanbieders tal van snelladers geopend hebben, is dat verkooppraatje van tafel geveegd. Dat is echter niet alles. Het is namelijk ook zo dat de overige autofabrikanten de ‘achterstand’ weg hebben gewerkt ten opzichte van Tesla.

De modellen van Tesla waren namelijk geruime tijd de beste elektrische auto’s tegen een relatief lage prijs. Nu merken als Audi en Volkswagen ook bijzonder druk zijn met innovatieve, betaalbare auto’s, is de grote voorsprong van Tesla verdwenen. Het Amerikaanse bedrijf heeft hier overigens zelf flink aan meegewerkt, door lange wachtlijsten op te bouwen waarbij klanten vaak maanden moesten wachten op de levering van hun auto.

De vraag is welke autofabrikant de volgende grote hit maakt, maar duidelijk is inmiddels ook dat tal van autofabrikanten sterke en interessante modellen op de markt gebracht hebben en zullen brengen, waarmee het een kwestie van tijd is voordat we weten welke modellen de populairste elektrische auto’s in Europa zijn in 2024.

Hoe relevant zijn deze lijsten met populaire modellen eigenlijk?

Voorheen waren de lijsten met meest verkochte of populairste elektrische auto’s redelijk irrelevant. Er was immers slechts een beperkt aanbod, wat betekent dat dezelfde modellen op alle lijsten terugkwamen. Tegenwoordig is het beeld compleet anders, omdat er veel meer elektrische modellen zijn. Aan de populariteit van de modellen is goed te zien welke modellen sterk in trek zijn en daarmee is de lijst met de populairste elektrische auto’s (net als de verschuiving in de interesse) relevanter dan ooit voor mensen die op zoek zijn naar een elektrische auto.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »