Elektrische auto laden in de herfst
De herfst staat in Nederland bekend als het seizoen waarin het eigenlijk elke week wel regent. Toch is dit het beste seizoen voor jouw elektrische auto wanneer gekeken wordt naar de actieradius. Hieronder vind je alles wat je moet weten over rijden en laden in de herfst, zodat je het maximale uit je elektrische auto kunt halen.
Waarom de herfst eigenlijk het perfecte seizoen is voor je elektrische auto
Tijdens de wintermaanden hebben we de kachel graag op een hoge stand draaien in de auto. De hete zomermaanden doen ons snakken naar de airco, om de auto lekker koel te houden. Beide opties zorgen ervoor dat de accu van de elektrische auto leeg getrokken wordt. In de herfst hebben we echter vaak geen kachel of airco nodig, waarmee de actieradius tijdens de herfstmaanden al direct hoger uitvalt.
Dat is echter niet alles. De herfsttemperaturen (vooral tijdens de Nederlandse, milde herfst) zijn ideaal voor de accucellen in jouw elektrische auto. Deze presteren namelijk optimaal bij een temperatuur tussen de 10 en 35 graden. Is het veel kouder of veel warmer, dan werkt de accu veel trager waardoor het laden en terugwinnen van stroom veel langzamer werkt. Daarmee kun je in de herfst dus altijd rekenen op een aanzienlijk betere actieradius.
Wat daarnaast goed is om te weten, is dat de WLTP (zeg maar het berekende verbruik van je EV dat geadverteerd wordt door de autofabrikant) het verbruik is zonder het verwarmen of koelen van het interieur. Dat betekent dat je tijdens het rijden in de herfst het dichtst bij de WLTP-radius van je auto komt.
Zo kun je je actieradius zelf optimaal houden tijdens het rijden in de herfst
Wil je actief op het verbruik van je auto letten en bekijken hoe zuinig jij je auto écht kunt maken? Dan zijn er nog een aantal trucjes die je kunt gebruiken en waarmee je zeker tijdens de herfstmaanden spectaculaire scores neer kunt zetten tijdens het rijden met je elektrische auto. Een aantal manieren om direct meer uit je actieradius te halen:
- Matig je snelheid op de snelweg. Een gemiddelde snelheid tussen de 90 en 100 kilometer per uur geeft je het laagste verbruik.
- Plan je laadstops op tijd, zodat je zoveel mogelijk langs de route zelf kunt laden zonder ver af te moeten wijken van je eigenlijke route.
- Check de bandenspanning. Een te lage bandenspanning is funest voor je actieradius. Een te hoge actieradius zorgt voor overmatige slijtage aan de banden. Controleer daarom regelmatig je bandenspanning en doe dit in ieder geval elke keer voordat je een langere rit maakt.
- Zet de verwarming niet aan wanneer dit eigenlijk niet nodig is.
- Rijd anticiperend, zodat je zo min mogelijk (hard) moet remmen en weer op moet trekken.
Laden in de herfst: waar moet je op letten?
Wanneer het gaat om het laden van de elektrische auto, dan kom je vaak waarschuwingen tegen over de hoge spanning tijdens het laden en de krachtige accupakketten die gevaarlijk kunnen zijn. Inmiddels weet de gemiddelde eigenaar van een elektrische auto wel beter. Hoewel voorzichtigheid nooit overbodig is, zijn de kwalitatieve laadpalen en laadkabels prima in staat om je auto veilig en optimaal te laden, zelfs in een nat seizoen.
Laadpalen van gerenommeerde merken kunnen in nagenoeg alle gevallen gewoon aan een buitenmuur gemonteerd worden, omdat zij waterbestendig zijn. Dat betekent overigens niet dat dit ook direct de voorkeur heeft. Veel consumenten en elektrotechnici plaatsen de laadpalen het liefst onder een dak met het oog op de levensduur en het gemak. Dat de laadpaal gewoon in de regen kan hangen, betekent immers niet dat jij ook graag een nat pak haalt tijdens het aansluiten van de laadkabel op je auto.
Wil je zeker weten dat je optimaal kunt laden tijdens de herfst, dan zijn er een aantal dingen die je in de gaten kunt houden. Allereerst is het voor je idee ongetwijfeld het prettigst wanneer de auto droog staat tijdens het laden, zodat er geen water langs de laadkabel loopt. Heb je nog geen laadpaal geplaatst, dan is dit een punt om rekening mee te houden.
Een andere tip is je laadkabels altijd droog weg te leggen na het laden. De laadkabel in de laadpaal laten zitten is niet verstandig in de herfst (in andere seizoenen overigens ook niet). Leg de laadkabel daarom vooral in de kofferbak van je elektrische auto. Zo weet je dat je altijd makkelijk bij de laadkabel kunt wanneer je je EV wilt laden. Er zijn speciale tassen die je voor je kabel kunt bestellen (die vind je uiteraard ook gewoon op onze website).
Nog geen laadpaal besteld?
Heb je nog geen laadpaal besteld en wil je zeker weten dat je in de herfst- en wintermaanden zorgeloos kunt laden? Kies dan voor een laadpaal van een gerenommeerd merk die je idealiter ook buiten kunt plaatsen. Heb je een overkapping, garage of kun je een afdak maken voor je laadpaal? Dan is dat altijd een betere optie, zeker wanneer dit voor de laadpaal zelf technisch gezien niet vereist is. Het scheelt je namelijk stress én maakt het mogelijk om zelf ook droog te blijven tijdens het aansluiten en afkoppelen van de laadkabels.