De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95! | Bestel nu ook een muurhouder bij je thuislader!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95! | Bestel nu ook een muurhouder bij je thuislader!

Door Erwin

Kleine elektrische auto kopen: deze modellen zijn een sterke optie

Het tijdperk van grote auto’s lijkt voorbij te zijn, want de kleine, zuinige stadsauto’s rollen per duizenden de fabrieken uit en vinden gretig aftrek bij de autodealers. Op het gebied van de elektrische auto is het beeld niet anders, de kleinere, zuinige elektrische auto’s zijn bijzonder in trek. Welke kleine elektrische auto is geschikt voor jouw situatie en waar moet je op letten bij het vergelijken van compacte elektrische auto’s?

Stadsautootjes zijn bijzonder populair

Bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto wordt tegenwoordig vooral gelet op het verbruik van de auto en het vermogen van de motor. Hoe je het ook wendt of keert, deze factoren zijn het beste bij de kleinere auto’s. Dit heeft vooral te maken met het lagere gewicht van de auto zelf, waardoor het vermogen van de elektromotor veel optimaler ingezet kan worden. Ook zijn de kosten voor een kleinere auto in de meeste gevallen (aanzienlijk) lager dan de kosten voor een grote elektrische auto. Nieuw is deze ontwikkeling niet.

Het is een beweging die al jaren onderweg weg, sinds de opkomst van de SUV die een flinke rem gezet heeft op de populariteit van de hatchback en grotere auto’s. Sterker nog, veel grote autofabrikanten zijn gestopt met de productie van complete lijnen om meer aandacht te maken voor de compacte auto’s, aangezien daar veel vraag naar was.

De compacte elektrische auto’s worden vaak stadsautootjes genoemd, wat een denigrerende naam kan lijken. Dat is het echter niet, de naam verwijst naar de compacte omvang van de auto’s, die de modellen bijzonder geschikt maakt in de stad. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de kleinere draaicirkel, het lagere verbruik en makkelijker kunnen parkeren.

Deze kleine elektrische auto’s zijn bijzonder geschikt

‘Klein’ is uiteraard een relatief begrip. Een kleine elektrische gezinsauto valt bijvoorbeeld niet direct onder de kleinste elektrische auto’s, maar kan wel een zeer compacte gezinsauto zijn met een stekker. Bij het opstellen van de lijst met elektrische auto’s is vooral gekeken naar de omvang in vergelijking met soortgelijke modellen. Dit zijn interessante kleine elektrische auto’s die op het moment van schrijven (medio 2024) beschikbaar zijn:

  • De elektrische Opel Corsa (in verschillende uitvoeringen)
  • Mitsubishi I-miev Mini (elektrische uitvoering, meerdere varianten)
  • Fiat 500 (opnieuw meerdere uitvoeringen)
  • Citroën C-Zero
  • Peugeut 208
  • Renault Twingo
  • Renault Zoe
  • Verschillende elektrische uitvoeringen van de Smart (ForTwo en ForFour)

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kleine elektrische auto?

Ben je op zoek naar een kleine elektrische auto, dan lijkt het aantrekkelijk om vooral te kijken naar de omvang van de auto en het verbruik, aangezien dit het grootste voordeel is van deze modellen. Toch is het goed om naar iets meer factoren te kijken, waaronder de maximale laadsnelheid aan de laadpaal thuis en de snelladers langs de weg. Een te lage maximale laadsnelheid zorgt er namelijk voor dat de accu lang nodig heeft om volledig te laden, wat niet ideaal is.

Hierbij is het maximale laadvermogen van de laadpaal ook van belang. Houd er ook rekening mee dat dit een negatief effect heeft op de ideale laadcurve, wat voor nog meer vertraging tijdens het laden kan zorgen. Ook is het goed om te kijken naar de features en functies die in de auto verwerkt zitten, zoals de ADAS-systemen. Zeker bij intensief gebruik in de stad, kunnen camera’s, parkeerassistentie en wat extra sensoren een groot verschil maken.

Kijk daarnaast ook naar factoren zoals de aansluiting op de auto voor de laadkabel. De meeste kleine elektrische auto’s komen namelijk uit Azië en dat kan betekenen dat zij een type 1 aansluiting op de auto hebben. Hoewel dit geen groot probleem is, is het goed om te weten dat de type 2 aansluiting de standaard is in Europa en dat dit kan betekenen dat je een adapter of nieuwe laadkabel nodig hebt.

Komen er meer kleine elektrische auto’s bij?

Ja, autofabrikanten wereldwijd zetten in op compacte auto’s en elektrisch rijden, wat betekent dat er binnenkort aanzienlijk meer kleine elektrische auto’s bij zullen komen. Hierbij gaat het niet alleen om de Aziatische autofabrikanten, maar ook Europese merken die inzetten op compacte elektrische auto’s.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »