De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95! | Bestel nu ook een muurhouder bij je thuislader!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95! | Bestel nu ook een muurhouder bij je thuislader!

Door Martijn

Kosten onderhoud elektrische auto

Wanneer je auto’s vergelijkt in de zoektocht naar een nieuwe auto, dan zijn er veel factoren die een grote rol spelen. Vaak wordt eerst naar de aanschafprijs gekeken, maar het is goed om ook rekening te houden met de overige kosten. Zeker omdat die elke maand of elk jaar terugkomen. Het vergelijken van verzekeringspremies, wegenbelasting en onderhoudskosten is een goede manier om een completer beeld te krijgen van de daadwerkelijke kosten. Maar hoe zit het eigenlijk met de kosten voor het onderhoud van de elektrische auto?

Waarom zijn de onderhoudskosten voor een elektrische auto gemiddeld lager?

Je bent ongetwijfeld al tegengekomen dat de onderhoudskosten voor een elektrische auto veel lager uitvallen dan de kosten aan een auto met een benzine- of dieselmotor. De verklaring daarvoor ligt redelijk voor de hand, want de motor van een elektrische auto heeft veel minder bewegende onderdelen.

Juist die onderdelen zorgen voor hoge en regelmatige onderhoudskosten voor auto’s met een verbrandingsmotor. De elektromotor heeft dus grote voordelen wanneer het gaat om de onderhoudsbeurten en kosten voor het onderhoud. Maar is het tegelijkertijd niet ook zo dat de gemiddelde reparatie bij een elektrische auto veel duurder is?

Onderhoudskosten voor de EV die wel hoog uit kunnen vallen

Mensen die geen fan zijn van de elektrische auto, komen vaak met de enorm hoge prijzen voor een compleet nieuw accupakket en vervanging van de aandrijflijn, plus het feit dat je zelf nauwelijks kunt sleutelen aan de elektrische auto omdat ‘alles onder levensgevaarlijke spanning staat’. De werkelijkheid is iets anders. Ja, een nieuw accupakket is behoorlijk duur, maar het is extreem zeldzaam dat een compleet accupakket vervangen moet worden.

Ook zijn er tal van reparaties die je wel zelf zou kunnen doen, zeker met enige technische kennis van de elektrische auto. Zelfs wanneer de gemiddelde reparatie voor een elektrische auto duurder is, is de frequentie van garagebezoeken veel lager, wat de kosten voor onderhoud van de elektrische auto lager maakt.

Er is één factor die wel voor hogere kosten zorgt en juist dat is de factor die vaak vergeten wordt. De gemiddelde autoband is namelijk niet geschikt voor je EV. Elektrische auto’s hebben namelijk een veel hoger gewicht, wat betekent dat de banden voor deze modellen aanzienlijk sterker moeten zijn. Ook slijten de banden vaak sneller bij auto’s die gebruikt worden door mensen die minder of geen ervaring hebben met elektrisch rijden. Dit heeft te maken met de veel hogere koppel van de elektrische auto, waardoor de auto veel sneller optrekt. Autobanden die optimaal zijn voor de elektrische auto, zijn altijd duurder dan de banden voor de gemiddelde auto met verbrandingsmotor.

Hoe beperk je zelf de kosten voor het onderhoud aan je elektrische auto?

Nu staat daar weer tegenover dat je er zelf voor kunt zorgen dat de onderhoudskosten beperkt blijven. Dit staat gelijk aan de manier waarop je kunt besparen op autobanden voor een auto met een traditionele verbrandingsmotor. De truc is minstens eens per maand de bandenspanning te meten. Wanneer je door blijft rijden op een te lage bandenspanning, slijten de banden namelijk veel sneller. Ook is het niet goed voor de actieradius en de auto zelf.

Overspanning is overigens net zo schadelijk, omdat de band dan een veel kleiner contactvlak met het wegdek heeft. Maak hier vooral een routine van, bijvoorbeeld de bandenspanning in het eerste weekend van elke maand te meten. Wil je het helemaal goed doen? Meet de bandenspanning dan vooral ook voordat je langere afstanden aflegt, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat met je elektrische auto.

Onderhoudskosten voor de laadpaal en laadkabels

We komen regelmatig spookverhalen tegen over onderhoudskosten voor de laadpaal en laadkabels, inclusief complete onderhoudscontracten die honderden euro’s per maand kosten. Deze onderhoudskosten zijn niet voor de laadpaal thuis, maar voor de laadpalen op laadpleinen en openbare locaties. Jouw laadpaal thuis heeft hoogstens af en toe een vochtig doekje nodig om er weer stralend uit te zien, maar hoeft echt niet elk jaar volledig uit elkaar gehaald te worden. Zeker niet wanneer je een kwalitatieve laadpaal online bestelt, want deze zijn ideaal voor thuisgebruik en hebben geen onderhoudskosten.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »