De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95! | Bestel nu ook een muurhouder bij je thuislader!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95! | Bestel nu ook een muurhouder bij je thuislader!

Door Erwin

Laadpaal zonder eigen oprit, is dat mogelijk?

Goedkoop en optimaal laden, dat doe je uiteraard met een laadpaal thuis. Het is redelijk eenvoudig om de beste laadpaal te vinden en deze te laten plaatsen langs je eigen oprit. Maar hoe zit het nou eigenlijk wanneer je geen eigen oprit hebt? Kun je dan ook een laadpaal laten installeren en zo ja, hoe doe je dat precies?

Mogelijkheden rond het laten plaatsen van een laadpaal

Elke situatie is uniek en daarom is het goed om te kijken hoe het bij jou zit. Het is vooral belangrijk om er rekening mee te houden dat je niet zomaar kabels over publieke grond mag leggen, omdat dit gevaarlijke situaties op kan leveren. Niet alleen voor de voorbijgangers zelf, maar ook voor de laadkabel en je elektrische auto zelf. Om je zo goed mogelijk te helpen, hebben we hieronder een aantal gebruikelijke situaties onder elkaar gezet en de mogelijkheden die je hierbij hebt om een laadpaal zonder eigen oprit te laten plaatsen.

Geen oprit maar wel een eigen parkeerplaats

Heb je geen eigen oprit, maar staat de auto wel geparkeerd op eigen grond of grenst de parkeerplaats van de auto direct aan de eigen grond? Dan kun je er alsnog voor kiezen om een laadpaal te plaatsen, of een wallbox aan de muur met een kabel die naar de auto loopt. Ook in deze gevallen geldt dat de laadkabel niet over openbare grond mag komen en alleen op eigen terrein mag liggen.

Ook zonder eigen oprit zijn er mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen, maar let er wel op dat je geen overtreding van de parkeerregels begaat. Ten eerste omdat dit je een bekeuring oplevert, ten tweede omdat je laadinstallatie op die manier onbruikbaar wordt.

Geen oprit maar wel een garage of carport

Heb je geen oprit maar wel een carport of garage die op eigen grond staat? Dan kun je redelijk gemakkelijk een laadoplossing aanleggen. Hierbij wordt vaak niet gekozen voor een standaard laadpaal, maar juist voor een wallbox of een ander slim design. De laadinstallatie wordt in deze gevallen aan een muur (buitenmuur, garagemuur of de wand van de carport) gemonteerd, wat betekent dat de laadinstallatie op korte afstand van de elektrische auto is.

Huur je de grond waar je carport of garage staat? Overleg dan eerst met de verhuurder en maak afspraken over wat er gebeurt wanneer de huurovereenkomst beëindigd wordt. Op die manier kun je een probleem van honderden euro’s besparen.

Geen oprit en geen eigen grond om de auto te parkeren

Heb je geen eigen grond waar de auto geparkeerd kan worden en is het onmogelijk om de laadkabel uitsluitend op je eigen grond te laten komen? Dan sta je voor een uitdaging die vaak niet opgelost kan worden zonder overleg met de gemeente. Er zijn al tal van mensen in Nederland geweest die te horen hebben gekregen dat hun oplossing met kabelgootjes of kabelarmen verwijderd moeten worden omdat zij niet in lijn zijn met de wet.

Daarom is het verstandig om eerst toestemming te vragen (schriftelijk). Hier is verder vrij weinig over te zeggen, want het verschilt per gemeente én per ambtenaar wat er besloten wordt. Werkt de gemeente niet mee en zijn er meer mensen met een elektrische auto of mensen in de buurt die de aanschaf van een elektrische auto overwegen, maar geen eigen laadpaal kunnen plaatsen? Dan kun je de plaatsing van een openbare laadpaal in de buurt aanvragen. Ook hier geldt dat de gemeente zelf bepaalt of de aanvraag ingewilligd wordt of niet.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »