Wat is een accu of batterij?
Een batterij is vergelijkbaar met een buisje met daarin metalen plaatjes (elektrode). Dit buisje is gevuld met bepaalde chemische stoffen waar een chemische reactie wordt opgewekt. De batterijtechniek bepaalt de eigenschappen van een accu. Zo verschillen de capaciteit, laadtijd levensduur en de zelfontlading per type batterijtechniek.
Een accu bestaat uit vier elementen
- Een negatieve elektrode: een negatieve geleider die energie opneemt van een extern circuit.
- Een positieve elektrode: een positieve geleider die energie afgeeft aan een extern circuit.
- Een separator: scheidt de negatieve en positieve elektrode.
- Elektrolyt: een laag die elektronen snel kan transporteren van de ene elektrode naar de andere elektrode.
De werking van een accu of batterij
De werking van een accu wordt geactiveerd bij het vormen van een gesloten circuit, oftewel een verbinding tussen de plus- en minpool van de accu. Het aansluiten van schroefmachine of zaklamp op een accu vormt de connectie tussen de plus- en minpool. In dit gesloten circuit ontstaat een reactie bij de negatieve elektrode, waarin elektronen gevormd worden. Tijdens deze reactie ontstaat in de positief geladen elektrode ook een reactie, namelijk de opname van elektroden. De positieve en negatieve elektroden bestaan uit verschillende materialen en leidden ieder elektronen naar de terminals. Nu neemt de seperator een belangrijke rol aan en voorkomt dat de elektronen tussen de twee verschillende elektrodes bewegen. De separator laat alleen de ionen door. De elektronen kunnen wel naar de andere cel bewegen, maar enkel via het externe circuit. Dit leidt tot een spanningsverschil waardoor het aangesloten apparaat functioneert.
Terwijl deze reactie plaatsvindt gebeuren er nog een aantal dingen in de accu. De elektronen die via het externe circuit naar de positieve elektrode stromen komen in een reactie terecht. Bij de negatieve elektrode vindt opnieuw de reactie plaats waardoor opnieuw elektronen afgegeven kunnen worden aan het externe circuit. Dit elektrochemische proces stopt pas op het moment dat de elektroden allemaal verzadigd zijn en geen reactie meer mogelijk is. De accu of batterij is dan leeg.
Tijdens het opladen van de accu vindt precies het omgekeerde plaats. Door het aanvoeren van elektriciteit treedt er een chemische reactie plaats. De positieve elektrode wordt ontdaan van de negatieve elektronen en vult de negatieve elektrode aan met negatieve elektronen.
Welke verschillende batterijtechnieken zijn er voor elektrisch gereedschap?
- Ni-CD of Nikkel-Cadmium
- Ni-MH of Nikkel-Metaalhybride
- Li-Ion of Lithium-Ion