Wanneer je een laadpaal of laadstation wilt laten installeren, kom je eigenlijk al snel terecht bij je meterkast. Daar moet de laadpaal immers aangesloten worden, idealiter op een vrije groep. Wanneer je gaat laden op 3 fasen, moet er ook gekeken worden naar de aardlekschakelaar. In sommige gevallen heb je hier een extra aardlekschakelaar nodig, de zogeheten ALS-B, oftewel de aardlekschakelaar type B.
In welke gevallen heb je een type B aardlekschakelaar nodig en wanneer kun je tóch op 3 fasen laden zonder dat je hier een extra ALS-B voor nodig hebt?
Wat doet een aardlekschakelaar eigenlijk?
Een aardlekschakelaar detecteert spanningsverlies door de uitgaande en terugkomende spanning te meten. Wanneer er (een te groot) spanningsverlies optreedt binnen de installatiegroep, schakelt de aardlekschakelaar direct in en zet deze de groep zonder spanning. Wat de aardlekschakelaar dus in feite doet, is de hele groep uitschakelen (spanningsloos maken) zodra er lekkage opgemerkt wordt. Daarmee is de rol van de aardlekschakelaar ongelooflijk groot, omdat deze veiligheid biedt wanneer spanning uit het netwerk lekt (dat mag namelijk nooit kunnen, aangezien de installatie gesloten moet zijn).
Aardlekschakelaars: type A en type B
Er zijn veel verschillende soorten aardlekschakelaars, maar hier laten we alleen type A en type B de revue passeren omdat deze relevant zijn voor jouw thuisinstallatie of installatie op je bedrijf (tenzij je werkt met enorme hoeveelheden spanning uiteraard). De type A aardlekschakelaars zijn uitsluitend bedoeld voor installaties met wisselstroom met hoeveelheden lekstroom tot maximaal 6mA.
Op het moment dat je elektrisch gaat laden, overschrijd je de doorgaans de 6mA grens. Het gevolg is dat een ALS-A de lekstroom niet kan meten en daarmee ongeschikt is voor de groep die gebruikt wordt om de laadpaal van spanning te voorzien. Daarom moet er een ALS-B gekozen worden, die naast de lekstromen tot 6mA ook DC-lekstroom (gelijkstroom) kan meten. Nu is dat overigens niet alleen een advies; het is een regel die opgesteld is door de IEC (International Electrotechnical Commission) opgesteld is. Hierin staat dat bij het laden van een elektrische auto op 3 fasen altijd een type B aardlekschakelaar gebruikt moet worden. De reden hiervoor ligt voor de hand: als de foutstromen niet opgemerkt kunnen worden, kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan en dat moet voorkomen worden.
Er is echter een uitzondering waarbij je wél een type A aardlekschakelaar mag gebruiken voor de groep waarmee op 3 fasen geladen wordt.
Een laadstation met aardlekbeveiliging
Moderne laadstations hebben doorgaans een ingebouwde aardlekbeveiliging met DC-lekstroomdetectie. Kies je voor een laadpaal of laadstation dat uitgerust is met een eigen ALS, dan kun je deze gewoon plaatsen achter een aardlekschakelaar type A. De ALS in de laadpaal neemt de detectie van DC-lekstroom dan namelijk al voor zijn rekening. Een extra DC-lekstroomdetectie is dan overbodig en helpt niet voor de veiligheid.
Wanneer is een aardlekschakelaar B verplicht?
Er zijn twee gevallen bij het laden van de elektrische auto’s waarbij een aardlekschakelaar type B verplicht zijn:
- Laden op 3 fasen met een laadpaal of laadstation zonder eigen aardlekschakelaar
- Het laden van de Renault Zoe
Bij het laden van de Zoe van Renault is een type B aardlekschakelaar verplicht omdat er geen galvanische scheiding is tussen de auto zelf en de lader. Concreet betekent dit dat de lader in contact kan komen met andere elektrische delen van de auto, waarbij veel grotere kans is op foutstromen waarbij de veiligheid bijzonder in het geding kan komen. Daarom is besloten dat een Renault Zoe alleen geladen mag worden op een groep die beveiligd is met een type B aardlekschakelaar.
Is het verstandig om te kiezen voor een aardlekschakelaar type B?
Je kunt ervoor kiezen om een aardlekschakelaar type B te (laten) installeren, maar kijk eerst goed naar de kosten en baten. Een laadpaal of laadstation met ingebouwde aardlekschakelaar mag iets meer kosten, maar een type B aardlekschakelaar is ook aanzienlijk duurder dan een ALS type A. Neem ook de installatiekosten mee in je berekening, zodat je een eerlijk beeld krijgt van je opties.
In het geval van een Renault Zoe én het laden op 3 fasen met een laadpaal zonder ingebouwde aardlekbeveiliging zit je in ieder geval vast aan een aardlekschakelaar type B.